Podcast & Video Omgeving

Uit Auditpedia
Article/Talkaboutaudit
Ga naar:navigatie, zoeken

Podcast & Video Omgeving

Luister en bekijk de podcasts en video’s gemaakt door diverse accountants en ervaringsdeskundigen, waarin zij licht schijnen op het beroep van accountant en accountancy in het algemeen. Met verschillende sprekers die jou graag meer vertellen!

Luc Quadackers en Talkaboutaudit

De podcast gaat over vergeten, onderbelichte, of op een andere manier interessante onderwerpen op het gebied van accountantscontrole. In de podcast zijn inhouds- en ervaringsdeskundigen te gast, waarbij zaken, zoveel mogelijk, (ook) worden bekeken vanuit een historisch perspectief. Een aantal van deze podcasts heeft Luc speciaal voor Auditpedia gemaakt.

Podcast 1

Tom Nierop

In deze podcast vertelt Tom Nierop over de opkomst van het internet en de sociale media en de invloed daarvan op het brengen van nieuws voor accountants. Hij doet dat vooral vanuit zijn rol als voormalig hoofdredacteur van (De) Accountant en Accountant.nl. Tom begon bij De Accountant vlak voor het Enron-schandaal. Sinds Enron is de accountant (nog) meer onder het vergrootglas komen te liggen. Met aanzienlijke gevolgen voor de hoeveelheid nieuws en discussies. Daarin hebben (De) Accountant en Accountant.nl een belangrijke rol gespeeld (en spelen die nog steeds). Deze media hebben ook een belangrijke functie in het organiseren van eigen tegenspraak binnen het beroep.

Podcast 2

Arnold Schilder

Accountant en theoloog Arnold Schilder is gepensioneerd, na een lange loopbaan in de accountancy. Hij was onder andere hoogleraar accountantscontrole (op meerdere universiteiten), vennoot bij (een voorganger van) PwC, NIVRA-voorzitter, directeur bankentoezicht bij De Nederlandsche Bank en de laatste periode chairman van de International Auditing and Assurance Standards Board. In deze podcast schetst Arnold met veel liefde voor het beroep een beeld van de accountantscontrole in de afgelopen 50 jaar, met als invalshoek de ontwikkelingen in de (inter)nationale regelgeving van de accountantscontrole. Volgens hem is er aan de fundamenten weinig veranderd. Zo vindt hij een brief van de eerste accountant, Emanuel van Dien, uit 1893 nog steeds maatgevend. Maar uiteraard komen ook Limperg en het rapport ‘de accountant, morgen?’ aan bod.

Podcast 3

Nancy Kamp-Roelands

Prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA is bijzonder hoogleraar niet-financiële informatie, integrale verslaggeving en assurance aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij begon in 1986 als financieel accountant en switchte daarna vrij snel naar milieu als speerpunt. Zij werkte lange tijd bij EY en was onder andere deputy director bij de International Auditing and Assurance Standards Board. Centraal in haar carrière staat het raakvlak tussen praktijk, onderzoek en de ontwikkeling van standaarden en richtlijnen, waarover zij ook veel heeft gepubliceerd. Nancy bleek in haar eerste koophuis op vervuilde grond te wonen. Het verbaasde haar dat over vervuiling helemaal niets stond vermeld in de jaarverslagen van de verantwoordelijke onderneming. Deze kwestie was het startpunt voor een levenslange passie voor duurzaamheid. In deze podcast gaat zij in op de historie, status quo en toekomst van het rapporteren en controleren van informatie op het gebied van sustainability.

Podcast 4

Pincoffs

Wie is toch die oudere man van het Talkaboutaudit-logo? Nou, dat is Lodewijk Pincoffs. Iedere zichzelf respecterende accountant kent Pincoffs als de man die, ongewild, mede aan de wieg stond van het accountantsberoep. Dat Pincoffs het brein was achter de ontwikkeling van het Havengebied in Rotterdam is veel minder bekend. Net als de precieze toedracht van de gigantische fraudeaffaire.