In films vervullen accountants vooral een bijrol

Uit Auditpedia
Article/In-films-vervullen-accountants-vooral-een-bijrol
Ga naar:navigatie, zoeken

In films vervullen accountants vooral een bijrol

Filmposter van de speelfilm The Accountant uit 2016.


Het aantal films waarin accountants een hoofdrol vervullen is maar heel beperkt, zeker vergeleken met andere professionals als artsen of advocaten.

Meestal is de accountant in de film een degelijke huisvader of juist een foute boekhouder, die zich bedient van twijfelachtige fiscale trucs. Maar er zijn wel films met accountants het bekijken waard. Een zoekactie met behulp van de website IMDb.com (Internet Movie Database) levert een aantal films op waarin accountants opdraven, maar de gemiddelde accountant komt niet veel verder dan een bijrol.

Ook als het onderscheid tussen boekhouders en accountants wordt vergeten, blijft het beroep zelf veelal op de achtergrond in films. Als het al merkbaar wordt uitgeoefend, gaat het vaak vooral over fiscale advisering. En niet altijd met oog voor het publiek belang. Integendeel, accountants zijn in films graag druk met het vinden van opmerkelijke aftrekposten of creatief boekhouden (Midnight Run, The Shawshank Redemption, Confidence).

In andere gevallen lijkt de keus om een accountant in een film op te voeren vooral ingegeven door de wens om iemand uit te beelden met een reputatie van degelijkheid. Een keurige huisvader, kantoorman of -vrouw, die braaf zijn of haar bijdrage aan de samenleving levert, tot er iets spannenders op het pad komt (Look who’s talking, Nick of Time, Hitch).

Gedenkwaardige film-accountants

Maar er zijn wel enkele gedenkwaardige film-accountants te vinden, zij het vooral in bijrollen. Zoals Eva Green als accountant Vesper Lynd, naast James Bond-vertolker Daniel Craig in Casino Royale (2006). Rick Moranis als coole financieel adviseur van een stel spokenjagers in Ghostbusters (1984). En Ben Kingsley als Itzhak Stern in Schindler’s List (1993), misschien wel de meest gedenkwaardige accountant uit de geschiedenis (ook in het echt).

Eind 2016 verscheen in de Nederlandse bioscopen de film The Accountant, met in de hoofdrol Ben Affleck. Affleck is in deze film niet alleen een autistische accountant, maar vooral een vechtersbaas en een scherpschutter, in een typisch Amerikaanse actiethriller. Een vervolg is inmiddels gepland.

In 2021 verscheen de film De Veroordeling, over de boekhouder (eigenlijk fiscaal adviseur) van de weduwe Wittenberg, die uiteindelijk werd veroordeeld voor de moord op deze weduwe. De film is nadrukkelijk documentair.

Bijdragen in Accountant

In 2019 en 2020 verscheen in het magazine Accountant een aantal bijdragen van Luc Quadackers over de rol van accountants in films. Deze bijdragen zijn beschikbaar via Accountant.nl onder de titel ‘At the movies’. In 2021 is in het blad een aantal documentaires gememoreerd. Deze zijn te vinden onder de noemer ‘docudrama’ op Accountant.nl.

Blunder bij Oscar-uitreiking

Ook het memoreren waard als het om speelfilms gaat: in februari 2017 was het de schuld van een accountant, dat tijdens de Oscar-uitreiking de verkeerde film werd aangekondigd als winnaar in de categorie 'Beste Film'.

De twee accountants van PwC, die zicht moesten houden op een goed verloop van de uitreiking, maakten een vergissing bij het overhandigen van de verzegelde enveloppen. Daardoor werd aanvankelijk gemeld dat de film La La Land de Oscar won, terwijl de prijs voor beste film moest gaan naar Moonlight. De betrokkenen moesten achteraf diep door het stof voor de gemaakte blunder.

Op de website IMDB.com is alle informatie over speelfilms beschikbaar.